Krönika - En oral hälsokur

Jag har tänkt lite på det här med skvaller. Hur ofta känner man inte en puff på axeln från kompisen med följande kommentar kort där efter: ”Har du hört att…?”

Sedan, efter denna glödande öppningsfras, följer en roman på 230 sidor om hur arbetskamraten, kusinen eller grannen vaknade spritt språngande naken på en parkbänk, morgonen efter lördagens spektakel. Vi har hört dem oräkneliga gånger, men ändå så tröttnar vi aldrig på dem. Dessa saftiga och mycket händelserika skvallerhistorier. Det är som att läsa modetidningar. Även om det i grunden är samma sak man ser på bilderna och i artiklarna är det lika spännande varje gång. Man får aldrig nog av de sommarfräscha topparna, de varma vinterskorna eller den glammiga partyklänningen.

Vi liksom njuter av att höra hur någon annan har klantat sig, och man känner lättad över att det inte var man själv som grattade Stina för sin graviditet, när hon i själva verket hade haft lite problem med vikten den senaste tiden.
Och samtidigt som man skvallrar om den ena, knyter man band med den andra. ”Hörde du att Jenny sa fel namn till pojkvännen i sängen igår?” säger jag, ”Ja, gud vad pinsamt!” säger du. Sedan skrattar vi lite, och vipps har vi knutit vårt vänskapsband lite tajtare runt handleden, och detta med hjälp av en tredje part. Eller ska man kanske säga på någon annans bekostnad? För egentligen är det ju en individ, precis som du och jag som vi skrattar åt. Eller? Egentligen så är det ju faktiskt inte själva personen i sig som vi riktar skrattet mot, utan vi skrattar mest utav medlidande för att Jenny klantade till det i sänghalmen, och lite utav lättnad över att det inte var vi själva som fick sitta och skämmas när pojkvännen rusade ut ur lägenheten av brinnande ilska. Säkert så lär vi oss något av det också. Antagligen tänker vi oss lite extra för så vi inte begår samma misstag som Jenny gjorde.

I grund och botten tror jag att skvaller är nyttigt för oss. Vi behöver höra om när grannens dotter gjorde bort sig på släktmiddagen eller när Charlotte orsakade översvämning på den allmänna toaletten i stan när hon försökte spola ner tampongen. Det ger oss en bild av att vi alla är människor som klantar till det för oss då och då. Det är okej att begå misstag och det är okej att skvallra om dem. Så tveka inte, puffa på din kompis axel och säg: ”Har du hört att..?”

Hanna Nilsson



C O M M E N T S .



NAME:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)

BLOG:

COMMENT:



Trackback